EPS -STRAFOR
Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük (EPS-Expanded Polystyren Foam), stiren monomerin polimerizasyonuyla petrolden elde edilen, köpük haldeki kapalı gözenekli tipik olarak beyaz renkli bir termoplastik malzemedir. Özel üretimlerde taneciklerin uzun dalga ışınımı yansıtacak şekilde işlendiği gri/siyah tonlarında ürünler de mavcuttur. Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen EPS ürünlerde, taneciklerin şişirilmesi ve köpük elde edilmesi için kullanılan şişirici gaz ‘Pentan’dır. Organik bir bileşen olan pentan, tanecikler içinde çok sayıda küçük gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Açığa çıkan pentan gazı atmosferde zaten bulunan CO2 ve su buharına-H2O’ya dönüşür. Pentanın açığa çıkmasıyla, malzemenin bünyesinde bulunan çok sayıdaki (yoğunluğa bağlı olarak 1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i hareketsiz havadır; %2’si ise polistirendir.
Malzeme, küçük tanecikler halinde hammadde olarak temin edildikten sonra ön şişirme işleminden geçer. Bu sırada taneciklerin içindeki pentan gazı ile hava yer değiştirir ve malzemenin istenilen yoğunluğu bu aşamada büyük ölçüde sağlanır. Daha sonra özel silolorda dinlendirilen genleştirilmiş taneciklerin kalıp içerisinde su buharı yardımı ile birbirleriyle kaynaşması ve malzemenin özelliklerini kazanması sağlanır. Tanelerin birbiri ile kaynaşması sonucunda balpeteği görünümünde, arada boşluk kalmadan birbiri ile kaynaşmış çokgenlerin oluşturduğu sürekli bir kütle meydana gelir. Daha sonraki üretim adımları ise malzemenin kullanım sahasına (ısı yalıtım amaçlı veya ambalaj malzemesi olarak) göre değişiklik gösterir (+).
Bilindiği gibi durgun hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ısı yalıtım malzemesidir. EPS’nin üstün ısı yalıtım özellikleri çok sayıdaki taneciklerinin bünyesinde bulundurduğu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir.
Malzeme, esnek olan yapısı, darbe emiş özelliği ve mekanik dayanıklılığı sayesinde de bir çok ürünün koruma amaçlı amblajlanmasında kullanılır ve ambalajlanan ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrıca, hem ısı yalıtım özelliği hem de koruma özelliği sayesinde EPS’in özel tipleri gıda malzemelerinin de amblajalanmasında kullanılır.
Üretiminin enerji yoğun olmaması, üstün teknik özelliklerine rağmen ekonomik olmasının diğer önemli sebebidir. Etkin mekanik dayanımın yanında şişirici gazın çok kısa sürede hava ile yer değiştirmesi, ürünün performansının kullanım ömrü boyunca sabit kalmasını sağlar. Kalınlığı azalmaz, ısı iletkenliği artmaz, mekanik özellikleri değişmez ve diğer özelliklerinde de zamanla hiçbir bozulma meydana gelmez.
EPS, kullanım sahasına göre istenilen yoğunluklarda üretilir. Özellikleri yoğunlukla istenilen yönde değiştirilebildiğinden malzeme israfına ve gereksiz maliyet artışlarına sebep olmaz. Isı yalıtım amacıyla genellikle 15–30 kg/m3 yoğunluklarda; ambalaj malzemesi olarak kullanım amacıyla da 20-100 kg/m3 yoğunluklarda üretilmektedir. Bitmiş ürün olarak EPS, hafiflik, kolay işlenebilirlik ve diğer malzemeler ile kompozit ürünlerin imalatında kullanılabilirlik gibi özelliklere de sahiptir.Bütün bu özelliklerinin yanı sıra EPS, %100 geri dönüşümlü bir malzeme olması ve bünyesinde bulundurduğu malzemelerin atmosfere ve ozon tabakasına zarar vermemesinden ötürü çevre dostu bir malzemedir. EPS’nin özel tipleri ayrıca, gıda maddelerinin amblajlarında bile kullanılabilen ve insan sağlığına zararlı olmayan bir üründür.
EPS ürünler, levha, boru veya önceden şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayiinde yoğun bir şekilde kullanılırlar. EPS ürünlerin ayrıca, binalarda duvar malzemesi olarak kullanımından, soğuk hava depolarının yalıtımına, soğuk bölgelerdeki karayolu yapımına, zeminlerin takviyesine, gemiler için can simidi ve can yeleği yapımına kadar sayılması mümkün olmayan; hafifliğin, dayanımın, kolay şekil verebilmenin, kolay uygulayabilmenin ve düşük ısı iletkenliğinin önemli olduğu bütün uygulamalarda sınırsız kullanım alanı vardır.
Ambalajlama malzemesi olarak EPS’in kullanım alanı çok geniştir , istenilen boyut ve şekilde enjeksiyon makinasıyla üretilir. Alüminyumdan yapılan bu özel kalıplar her ürün için ayrı ayrı dizayn edilir. Kalıptan çıkan EPS, kullanıma hazır bir ambalaj malzemesi haline gelir.
EPS , teknik özellikleri yüksek bir malzemedir , rutubetten , sudan , UV ışınlarından veya sıkışmadan etkilenmez , bozulmaz , mekanik ve teknik performans özelliklerini zamanla yitirmez , üretim sırasında düşük yoğunluklu enerji gerektirdiğinden ve geri dönüşümü olduğundan çevre dostu bir malzemedir.Gelişen bilgisayar destekli makineler sayesinde’de işe özel , istenilen şekil ve biçimde işlenebilinir.
-
Ambalajlamada bazı kullanım alanları şunlardır ;
-
Beyaz eşya ve elektronik eşya (Buzdolabı,Televizyon v.s)
-
Cam eşya ve dekoraif eşya (yemek, bardak setleri, hediyelik eşya vs.)
-
Gıda (bardak, tabak, balık kutusu, dondurma kutus vs.)
-
İlaç sektöründe (aşı, soğuk zincir vs.)
-
Mobilya sektöründe destek ve ambalaj malzemesi olarak
-
Sıhhi Tesisat Ürünleri (Batarya, Armatür, Duş Hotumu, Klozet Kapağı v.s)
-
Meyve Sebze Sektörü (Meyve Sebze Kasaları)
-
Balık ve Deniz Ürünleri (Balık Kutusu, Midye, İstiridye, Kalamar, Karides Kutuları v.s)
-
Et ve Et Ürünleri (Et, Tavuk, Sucuk, Sosis, Kıyma Kapları v.s)
-
Oyuncak Sanayi
-
Süt Ürünleri (Süt, Yoğurt, Peynir Kapları)
-
Turizm Sektörü (Termos, Colt-boks, Buz Kutusu v.s)
-
Çiçekçilik Sektörü ( Saksı Altlığı, Konteynır, Fide Yetiştirme Kapları)
EPS ürünleri binalarda ısı ve özel işlemden geçirildikten sonra ses yalıtımı amacıyla kullanıldığı gibi, bazı özel mühendislik yapılarında ve inşaat dışı bazı sektörlerde çeşitli amaçlarla kullanılırlar ve kullanım alanları sürekli gelişmektedir.
EPS Ürünlerin Yalıtım Amaçlı Kullanım Alanları
-
Binalarda duvarların ısı yalıtımında
-
Binalarda eğimli ve teras çatıların ısı yalıtımında
-
Binalarda döşemelerin ısı yalıtımında
-
Binalarda tavanların ısı yalıtımında
-
Binalarda çıkmaların ısı yalıtımında
-
Binalarda yüzer döşemelerde darbe sesi yalıtımında
-
Binalarda hava sesi yalıtımında çok örtülü elemanların oluşturulmasında (özel işlemden geçirildikten sonra)
-
Soğuk hava depolarının ısı yalıtımında
-
Boruların ısı yalıtımında
-
Kümeslerin ısı yalıtımında
EPS Ürünlerin Diğer Amaçlı Kullanım Alanları
-
Dilatasyon derzlerinde
-
Hafif yapı bloklarının (hafif tuğla, briket vb.) üretiminde
-
Asmolen yapımında
-
Jaluzi yuvalarının ısı yalıtımında
EPS granülden hafif beton ve yalıtım sıvası üretiminde
-
Kapı üretiminde dolgu malzemesi olarak
-
Prefabrik hafif beton elemanlar yapımında
-
Tank, depo yalıtımında
-
Kompozit (çok katmanlı bitmiş) levhalar üretiminde
Özel Mühendislik Yapılarında
-
Pantoon (yüzer marina) yapımında
-
Soğuk bölgelerdeki karayolu yapımında
-
Gevşek zeminlerde dolgu yapılarak zemin mukavemetini arttırmak amacıyla
-
Köprülerde dilatasyon derzlerinde
Diğer İşlerde
-
Tüm ambalaj sanayinde
-
Gemiler için can yeleği ve can simidi yapımında
-
Rüzgar sörf’ü üretiminde
-
Küçük deniz tekneleri yapımında
-
Dekorasyon işlerinde
En son teknolojik makinelerle üretilen Karton köşebentler 30x30 mm'den 120x120 mm kanat genişliğine, 10 mm et kalınlığına kadar 4 renk baskılı ve istenilen boylarda üretim yapılmaktadır.
Standart üretimin yanında işlenmiş standart dışı köşebentler de üretilmektedir.
NEME DAYANIKLI
-
Taşıma esnasında dış etkenlerden korur
-
Özellikle gıda sektöründe ürün nakliyesinde tercih edilir.
-
% 100 geri dönüşümlüdür. Doğayı kkirletmez ve çevre dostudur.
-
Soğuk hava depolanan ürünlerin stoklanmasında tercih edilir.
-
Ekonomik olmasının yanında çeşitli şekillerde kullanıma uygundur.
-
Neme dayanıklı ve hafif malzemelerden üretilmiştir.
YAPIŞKANLI
Kendinden yapışkanlı olan bu ürün, büyük kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Çift taraflı bant ile farklı teknik kullanılarak yapıştırılan bu ürün. Köşebentin uygulanmasında kolaylık sağlar
EPE'Lİ KÖŞEBENT
Hassas ürünlerin taşınmasında, Köşebentin ürünlere zarar vermemesi için epe malzeme ile kaplanarak üretilen köşebent türüdür.
MASURA - ROLİK - RULO - TAMBUR
30 mm iç çaptan 76 mm iç çap'a kadar, 20 mm boydan 3500 mm boy'a kadar, 1 mm et kalınlığından 5 mm et kalınlığına kadar karton masura üretimi gerçekleştirmekteyiz.Karton masura konusunda uzman ve güvenilir, uzman kadrosu ve çağdaş üretim teknikleriyle kağıt sektörüne karton rulodan ambalaj kutularına, savunma sanayine yönelik nakliye kutularından Gurur duyduğumuz yüksek kalite standartlarımız her zaman için uygun fiyatlandırma politikalarımızla desteklenerek, her sektöre hitap edebilecek bir çalışma prensibi oluşturdu.
ANTİSTATİK / ESD AMBALAJ ÜRÜNLERİ
Elektrostatik boşalma, yüklü parçacıkların iki nesne arasındaki temasta bir nesneden diğerine ani hareketidir. Başka bir deyişle, statik elektrik, ikisi de elektrik yükü olan iki nesne birbiriyle temas ettiğinde meydana gelen sarsıntıdır. En yaygın örnek, bir halı üzerinde yürüdükten sonra iletken bir şeye dokunduğunuzda aldığınız küçük şoktur.
ESD'nin iki ana nedeni vardır. Birincisi, iki malzeme birbirine temas ettiğinde ve sonra halı üzerinde yürüdüğünüzde ve ayaklarınız önce halıya temas ettikten sonra ondan ayrıldığı zaman ayrılır. Buna tribocharging adı verilir ve kademeli olarak elektrik yükünün artmasına neden olur. Daha sonra, iletken bir şeye dokunduğunuzda, yük vücudunuzu terk ederken şoku hissedersiniz. ESD'nin bir başka nedeni, elektrostatik indüksiyon adı verilen bir işlemdir. Bu, elektrik yükü olan bir ürün başka bir öğenin yanına yerleştirildiğinde gerçekleşir. İkinci madde iletkense - yani elektrik iletiyorsa - ve yine de yalıtıldıysa - elektrik yükünü boşaltmak için toprakla yetersiz teması olduğu anlamına gelir - bir şarj oluşturmaya başlar. Daha sonra, aşırı şarjda olduğu gibi, iletken bir şeye dokunduğunda, ondan diğer öğeye bir elektrik akışı olacaktır: statik elektriğin boşalması. Statik elektrik, diğer elektrik akımı türlerine göre zararsız gibi görünse de, gerçek şu ki, elektrik bileşenlerine aşırı derecede zarar verebilir ve yanıcı sıvılara veya gazlara girdiğinde yangınlara veya patlamalara neden olabilir. Bu, çok küçük olan ESD olayları için bile geçerlidir;